Topmenu - include
Til forsiden English Version Til forsiden
Et lig dukker op Det nøgne lig Undersøgelser Tollundmandens tid Andre moselig Bøger og video Baggrund
Et lig dukker op

Finderne af liget

Transport af liget

Mosen

Døden

Det sidste måltid


  Video
Det spiste man

Video Det spiste man
Fra "Jernalderfolket"
4,39 min. - Bredbånd.
© Lejre Forsøgscenter

 Flere videoklip
i forskellig hastighed. Se også teknisk hjælp til videoerne



 Forsiden Et lig dukker op Det sidste måltid

Det sidste måltid

Klik for ekstra stort billede
Det sidste Tollundmanden fik at spise før han døde, var grød eller vælling. Ekstra stort billede.
Flere illustrationer. © Niels Bach
Så er der serveret!
Så er der serveret! Stort billede
Retsmedicineren tog ved undersøgelserne i 1950 mavesækken og tarmene ud af Tollundmanden. Det meste af måltidet var kommet gennem mavesækken og ned i tarmen. Ud fra det kunne lægerne sige, at han måtte have spist engang mellem 12 og 24 timer, før han døde.

En planteforsker fik måltidsresterne til undersøgelse. Under mikroskopet kunne man se, at der ikke var rester af kød, fisk eller frisk frugt blandt resterne, kun af korn og frø. Planteforskeren fandt mange rester af byg og frø af hør, sæddodder og pileurt. De sidste to frøarter vokser vildt, mens byg og hørfrø blev dyrket på marker. Der var også andre ukrudtsfrø imellem - nogle sikkert indsamlet, mens andre tilfældigt er kommet med. Ialt kunne forskeren genkende omkring 40 frøarter.

Måltidet bestod altså af en grød eller vælling, der fortrinsvis var sammensat af korn og frø - hørfrøet nok for at tilføre maden fedtstof. Derimod var der som sagt intet som helst spor af kød.

Man har også fundet måltidsrester i andre moselig, blandt andet i et lig fundet i Borremose i Himmerland og i Grauballemanden. Måltidsresterne ligner meget Tollundmandens, så der er nok ikke tvivl om, at det har været et normalt måltid i jernalderen.

Knuste kerner
Knuste kerner. Stort billede
Ved en udgravning nær Aalborg fandt man i forrådskammeret i et jernalderhus en krukke med et lignende måltid - det manglede kun at få tilsat vand og blive sat over ilden, så havde man med velbehag spist det for 2.000 år siden.

Når der ikke var kød eller frisk frugt i måltidsresterne, kunne det tyde på, at disse ting ikke har været til rådighed. Det er mest sandsynligt, at måltidet er indtaget om vinteren eller i det tidlige forår - det passer også med, at det skal være koldt i vejret, for at et menneske kan blive til et velbevaret moselig.

Fra andre udgravninger ved vi, at man naturligvis også spiste kød i jernalderen. Men kvægholdet har næppe været stort, så indtil sidst på sommeren, hvor lam og kalve var store nok til at blive slagtet, har man sjældent spist kød.

 Mere om Et lig dukker op
Hvem fandt Tollundmanden?

Hvem fandt Tollund-
manden?
De to brødre, Viggo og Emil Højgaard, kom fra Tollund...

Transport af Tollund-
manden
For at sikre den bedst mulige beskyttelse af Tollundmanden byggede man en stor kasse omkring ham...

Mosen, hvor Tollund-
manden lå
Bjældskovdal er et mose-
område vest for Silkeborg...

Hvorfor skulle han dø?
Var Tollundmanden en forbryder? Hængte man ham for at slippe af med ham...?

 
  Se også
Hvad levede man af på Tollundmandens tid?
Madlavningen foregik ved ildstedet i jernalderhuset...

Hvordan blev maveind-
holdet undersøgt?
Mave og tarme blev udtaget af retsmedicinere for at blive undersøgt nærmere...


Byg
Hør
Pileurt
Pileurt. Stort billede


Om denne side | Sitemap | Besøg Tollundmanden | Kontakt os
© 2004 Silkeborg Bibliotek, Silkeborg Museum og Amtscentret for Undervisning, Århus Amt. Webredaktøren