Topmenu - include
Til forsiden English Version Til forsiden
Et lig dukker op Det nøgne lig Undersøgelser Tollundmandens tid Andre moselig Bøger og video Baggrund
Baggrund

Nyheder

Var det sådan?

Skoledel

Hvor kan han ses?

Spørg/kontakt

Gæstebog

Sitemap

Om denne side

 Forsiden Baggrund Nyheder

Nyheder

Fra soldyrkelse til Asa-tro

Nyeste teorier om årsagen til Tollundmandens ofring beskrives i ny bog af museumsinspektør Christian FischerNyeste teorier om årsagen til Tollundmandens ofring beskrives i ny bog af museumsinspektør Christian Fischer, Silkeborg Museum.

"Og Moesgård Museum ville have Silkeborg Museum til at hente et syltetøjsglas mærket 'Tollundmandens maveindhold'". Dansk museumskultur, fundhistorier og nybrud i udforskningen af moseligenes gådefulde skæbner. En beretning med indlejrede samfundsarkæologiske lag. Rigt illustreret.

Christian Fischer er museumsinspektør for Silkeborg Museum, og hans bog om Tollundmanden er resultatet af mange års forskning i moselig.

I 1996 påkaldte en storstilet udstilling af moselig sig international opmærksomhed, da den blev besøgt af årets nobelpristager i litteratur, Seamus Heaney, som bl.a. fik nobelprisen for et digt om Tollundmanden - et digt, han mange år tidligere havde skrevet som anonym gæst på museet. I 2002 fulgte Fischer op med en uddybende udstilling i Silkeborg, Mosens guder. Det er teorierne eller antagelserne bag denne udstilling, som nu præsenteres i Tollundmanden - Gaven til guderne.

Kort fortalt er Fischers teori, at moseligene, som er fundet i det nordvestlige Europa alle markerer en overgang fra en soldyrkelse (jvf Solvognen) til det, der udvikler sig til Asa-troen. Den øverste gud i asernes hieraki er som bekendt Odin, han er også blevet forbundet med hængninger og kaldt "de hængtes gud".

Bogen er et must for enhver historisk, arkæologisk og kulturhistorisk interesseret. Rigt illustreret.

Læs mere på forlaget Hovedlands hjemmeside

Flot omtale af Tollundmanden.dk i ny rapport

"For børn er interaktivitet dét, der adskiller computeren og internettet fra andre medier, og samtidig også det aspekt, børnene fremhæver som det mest positive, fordi det betyder, at de ”kan gøre noget selv”. Når børn bruger disse medier, ønsker de at være aktive. De forventer som minimum at kunne styre og bestemme over begivenhederne på skærmen. Programmer, der ikke lever op til de forventninger, vil sjældent befinde sig på computerskærmen i ret mange minutter, før børnene klikker sig videre til noget andet. "

Med disse ord indleder Carsten Jessen sit bidrag til rapporten "Når børn møder kultur"

Han skriver videre: "Et af de bedre eksempler er "Tollundmanden" (...) Her er det faglige materiale ikke bare lagt på nettet, men man har forsøgt at forfølge en formidlingsmæssig idé. Webstedets æstetik og tilrettelæggelse henter inspiration fra nyhedsmedierne og går ikke af vejen for at være sensationspræget i tekst og billeder, bl.a. med menupunkter som ”Et lig dukker op” og ”Det nøgne lig”. Teksterne er korte, overskuelige og i vidt omfang i samspil med illustrationerne."

Læs videre i Carsten Jessens anmeldelse side 20 i rapporten, der kan downloades fra nettet.

Når børn møder kultur - En antologi om formidling i børnehøjde - Børnekulturens Netværk 2006. Hele rapporten i PDF.

Mere om rapporten på Børn & Kultur Portalen.

Gudernes vilje og Amuletten - to spændende historier om Tollundmanden - er nu udgivet i bogform

Forfatteren Sally Altschuler har sammen med to skoleklasser fra Funder Skole skrevet et par meget spændende beretninger om, hvordan det kan være gået til, da Tollundmanden for 2.400 år siden blev hængt. Historierne er skrevet med udgangspunkt i Tollundmanden.dk.

Bøgerne er nu udgivet og kan købes på Silkeborg Museum og hos Bog & Ide i Silkeborg. Du kan også læse dem her:

Gudernes vilje Amuletten
Gudernes vilje Amuletten

Mere om skriveværkstedet og de to historier.

Kvindelig fra jernalderen fundet i Taastrup

Kvindelig fra jernalderen fundet i TaastrupLiget af en kvinde, der formentlig er fra jernalderen, er mandag 26. september 2005 blevet fundet ved Højbakkegård i Taastrup.

Det er stadig for tidligt at fastslå hendes alder, men arkælog Tom Giersing, der fandt hende, gætter på at det er en ældre kvinde. "Kvinden vi fandt i går, har formentlig ligget i jorden i 1600 år. Måske længere, men det vil nærmere undersøgelser vise".

Kvinden er altså måske 800 år yngre end Tollundmanden, som levede for 2400 år siden, men det vil undersøgelserne senere give en mere præcis ide om.

Det opsigtsvækkende fund blev gjort under en arkæologisk prøveundersøgelse i Taastrup, hvor man er ved at bygge et nyt dyrehospital.

Kvinden er meget velbevaret, og sammen med hende blev der fundet en meget flot perlekæde i glas og rav, samt et flot udsmykket lerkar.

Se mere på Internetavisen Jyllands Posten

Ragnarók – Odins verden

Ragnarok – Odins verdenStor udstilling om gudernes verden på Silkeborg Museum

Gudernes guld kan ses på Silkeborg Museum i tiden mellem 2. juli og 30. oktober 2005.

Skattene er gudernes, guldet er tilvirket til de nordiske guders ære og tilbedelse.

Alle disse ting har hver især en tilknytning til en eller flere af de gamle guder, hvis verden vi kender gennem de islandske håndskrifter og gennem gamle sagn og runesten.

Thor, Odin, Balder og Frey er blandt dem, man afbildede og ofrede til. Aldrig før er disse fund set sammen, og de kommer næppe heller aldrig igen under samme tag. Derfor giver særudstillingen en enestående chance for at få et helhedsindtryk af den ægte vare. Og den ægte vare findes kun på museerne!

Hver ting er fremstillet for sig, der findes kun det eneste ene eksemplar. Det er en helt speciel oplevelse at se på en smuk genstand, tilvirket af et medmenneske for måske 50 generationer siden.

De kultsteder, hvor man bad og ofrede til de nordiske guder, vises også.

Udstillingen henvender sig til enhver, der er interesseret i historie og arkæologi, i den gamle gudeverden, eller ganske enkelt i smukke ting af fin håndværksmæssig kvalitet.


Ragnarók - Odins verden. Udstillingens websted. (nedlagt)

Ragnarók - Odins verden. Om udstillingen (nedlagt)

Om Silkeborg Museum

Silkeborg Museums websted

Om guder og religion på tollundmanden.dk

Se foromtalen i TV2 Østjylland [videoklip](nedlagt)

Nu med tegninger!

Hvordan levede og døde Tollundmanden?

Se illustrator Niels Bachs flotte illustrationer og hans bud på begivenhederne.

Illustrationerne finder du rundt omkring på webstedet.

Se alle tegningerne

Se også tegningernes tilblivelse fra skitse til færdige tegninger

Skriveværksted med Sally Altschuler

Tollundmandens websted blev i januar 2005 udgangspunkt for et skriveværksted på Funder Skole i Silkeborg. Funder Skole ligger tæt på Tollundmandens findested.

På skolen stod forfatteren Sally Altschuler for en interaktiv skriveproces, hvor to skoleklasser ud fra websiderne om Tollundmanden og jernalderen skabte hver en fælles fiktion om Tollundmanden.

Læs fiktionen Amuletten

Læs fiktionen Gudernes vilje

Mere om skriveværkstedet

Tollundmanden i fjernsynet

I januar måned 2005 kunne man på kanalen National Geographic Channel se en udsendelse om de nyeste undersøgelser af Tollundmanden. Kanalen skrev:

Historier om de levende døde: Tollundmanden
Tollundmanden i Danmark er et perfekt bevaret mosefund. Hvorfor blev han dræbt? Var det mord, afstraffelse eller ofring? Den danske retsantropolog, Niels Lynnerup, forsøger at finde ud af, hvordan og hvorfor han døde.

Udsendelsen blev bragt 4 gange. Mon den bliver genudsendt?

Så er www.tollundmanden.dk officielt gået på nettet

Ved et festligt arrangement på Silkeborg Museum den 8. november 2004 blev websitet og projektet behørigt åbnet og præsenteret for offentligheden.

Se hvad der skete

Program for åbningsdagen den 8. november 2004

Tollundmanden på sygehuset

Nyeste forskning

Tollundmanden sprang ventelisterne over, da han for nylig blev scannet i en CT-scanner.

Flere oplysninger om projektet

Den Digitale Tollundmand

Tollundmanden rører på sig - nej, men næsten.
På et nyt websted kan du se alt på video om Tollundmandens liv og død.
Pressemeddelelse om åbningsdagen og projektet.

Om denne side

Om www.tollundmanden.dk
En virtuel informations - og undervisningsportal om Tollundmanden og andre berømte moselig i Danmark


Om denne side | Sitemap | Besøg Tollundmanden | Kontakt os
© 2004 Silkeborg Bibliotek, Silkeborg Museum og Amtscentret for Undervisning, Århus Amt. Webredaktøren