Topmenu - include
Til forsiden English Version Til forsiden
Et lig dukker op Det nøgne lig Undersøgelser Tollundmandens tid Andre moselig Bøger og video Baggrund
Tollundmandens tid

Hverdagen

En landsby

Sådan boede man

Det spiste man

Tøj og mode

Jernalderens jern

Guder og religion

Våben og krig

Transportmidler

Udlandet
  Video
Det spiste man

Video Det spiste man
Fra "Jernalderfolket"
4,39 min. - Bredbånd.
© Lejre Forsøgscenter

 Flere videoklip
i forskellig hastighed. Se også teknisk hjælp til videoerne



 Læs videre

Bøger på Silkeborg Bibliotek:

Bøger Mad i oldtiden
Hvad spiste man på Tollundmandens tid?

Artikler:

Artikler Mad i jernalderen
Hvad spiste man på Tollundmandens tid i Danmark?

Flere bøger m.v.


På søerne fiskede man med ruser
På søerne fiskede man med ruser. Stort billede
© Lejre Forsøgscenter
Værs'go og spis!
Værs'go og spis!
Stort billede
© Lejre Forsøgscenter
 Forsiden Tollundmandens tid Det spiste man

Det spiste man

Hvad levede man af på Tollundmandens tid?

Madlavningen foregik ved ildstedet
Madlavningen foregik ved ildstedet.
Stort billede © Lejre Forsøgscenter
Madlavningen foregik ved ildstedet i jernalderhuset. Man har brugt både stegespid og lerkar til at koge maden i.

I kælderne under jernalderhusene har man fundet forråd af høstet korn, og vi ved, at Tollundmandens sidste måltid bestod af en grød lavet af byg, rug og havre.

Fra andre undersøgelse ved vi, at frø fra hør og ukrudtsfrø fra hyrdetaske, vejbred og flere andre arter også blev blandet i den grød, man spiste i jernalderen.

Skubbekværn
Skubbekværn. Stort billede
I begyndelsen af jernalderen kværnede man mel på en skubbekværn og bagte brød af melet. Senere i perioden blev skubbekværnen udskiftet med en mere moderne drejekværn.

Vilde bær som hindbær, blåbær og æbler blev samlet ind og spist. Hasselnødder har sikkert været et godt kosttilskud.

Boede man nær havet, var man ikke bange for at tage langt ud til havs for at fiske, ligesom man indsamlede muslinger og østers langs kysten.

Ved søerne inde i landet har man sikkert haft fiskegårde og ruser, som det meste af tiden passede sig selv og kunne sikre jernalderfolkene masser af fisk.

Kreaturerne gav først og fremmest mælk, men også kød. Det kød, man ikke spiste med det samme, blev tørret eller røget og gemt til vinteren.

Dejlig frisklavet brød og ost
Dejlig frisklavet brød og ost.
Stort billede © Lejre Forsøgscenter
Mælk kunne drikkes med det samme, men meget blev lavet til ost, som kunne gemmes. Lerkar til at lave ost i - sikar - er blandt det, arkæologerne finder ved udgravninger.

Man jagtede vildt eller fangede det i opstillede fælder. De fortrukne byttedyr var vildsvin og hjorte, men også ænder og gæs blev jagtet.

De store rovfugle blev også nedlagt, men her var det mere deres halefjer, der kunne bruges som styrefjer til pilene, som gjorde dem til jagtbytte.

  Mere om tiden
Tollundmandens tid

Hverdagen
Man stod op sammen med solen, samtidig med at hanen galede...

En landsby
De landsbyer, man levede i på Tollundmandens tid, har man fundet spor efter over hele landet...

Sådan boede man
Husene var den treskibede type, hvilket vil side, at taget blev båret af to rækker stolper...

Tøj og mode
Kvinden fra Huldremosens tøj bestod af et skindslag af fåreskind og et skørt vævet af naturfarvet uld...

Jernalderens jern
Jern findes i Danmark i form af myremalm, som er et gammelt ord for mosemalm...

Guder og religion
Hvis nogen døde i landsbyen, blev vedkommende brændt på et ligbål...

Våben og krig
I den tidlige jernalder var der krig mange steder i Europa...

Transportmidler
I bronzealderen udvikledes lette vogne med egerhjul...

Udlandet
Europa var nord for Alperne beboet af to store folkeslag...

 
Se også
Tollundmandens sidste måltid
Retsmedicinerne tog ved undersøgelserne i 1950 mavesækken og tarmene ud af Tollundmanden...

 
 Ud på Internettet
Internet Oldtidens nytteplanter i Danmark
Hvilke planter spiste man i jernalderen? Ved Eva Koch.

 Flere internetsider


Om denne side | Sitemap | Besøg Tollundmanden | Kontakt os
© 2004 Silkeborg Bibliotek, Silkeborg Museum og Amtscentret for Undervisning, Århus Amt. Webredaktøren