Topmenu - include
Til forsiden English Version Til forsiden
Et lig dukker op Det nøgne lig Undersøgelser Tollundmandens tid Andre moselig Bøger og video Baggrund
Andre moselig

Ellingkvinden

Grauballemanden

Flere moselig
 Læs videre

Bøger på Silkeborg Bibliotek:

Bøger Moselig
Bøger om moselig generelt

Bøger Dronning Gunhild
Bøger om moseliget, der ikke var nogen dronning

Bøger Lindowmanden
Det engelske fund

Artikler:

Artikler Moselig
Henvisninger til artikler i tidsskrifter og aviser

Artikler Fundene i Borre-
mose
Henvisninger til artikler i tidsskrifter og aviser

Artikler Dronning Gunhild
Henvisninger til artikler i tidsskrifter og aviser

Artikler Lindowmanden
Henvisninger til artikler i tidsskrifter og aviser

Flere bøger m.v.


  Ud på Internettet
Internet Madesømanden - Et moselig i museumsarkivet
Internet Bodies Of the Bogs
Engelsksproget websted om moselig, blandt andet om Tollundmanden

Internet Reluctant Time Travelers: the Bog Bodies of Europe
Engelsksproget websted om moselig

Internet The Bog Page
Engelsksproget privat hjemmeside om moselig

 Flere internetsider

 Forsiden Andre moselig Flere moselig

Flere moselig

Borremosemanden fra 1946
Borremosemanden fra 1946
Stort billede

I Borremosen i Himmerland har man fundet andre moselig. En mand fundet i 1946 var kvalt med en snor om halsen. Ved siden af liget lå der to skindslag, der begge var lavet med samme syteknik som Ellingkvindens skindslag. Over skindslagene lå der en birkekæp. Omkring ligets hals fandt man et bastreb, der var snoet af tre tyndere snore. Rebet var 36 cm i halsrundingen, men det kan have været strammet, så manden er blevet stranguleret med det.

Muligvis var dødsårsagen dog et kraftigt slag i baghovedet, som har knust det. Højre lårben var brækket et stykke over knæet, så der er tydelige lighedspunkter med den vold, Grauballemanden har været udsat for. Kulstof-14 datering af denne mand angiver dødstidspunktet til år 840 +/-80 før Kristi fødsel, hvilket vil sige midten/slutningen af den yngre bronzealder. Han er altså lagt i mosen før Tollundmanden, der er omkring 500 år yngre

Allerede året efter, i 1947, kom et nyt moselig for dagen i Borremosen - det var også en mand. Efter udgravningen var færdig, kunne man se et tyndt lag birkebarksflager, som den døde havde ligget på. Desuden bestod en stor del af tørven omkring liget af lyng, der var bundtet. Hen over ligets midterparti lå der fire næsten lige tykke grenstykker. Sammen med grenstykkerne lå den øverste halvdel af en overarm og den øverste del af et spoleben fra et spædbarn.

Borremosekvinden
Borremosekvinden. Stort billede

Der lå også et halvt lerkar ved ligets knæ, og ved halsen og brystet lå en ravperle, en rund bronzeplade på 21-22 mm i diameter og to stykker lædersnor. Disse dele kan have været en del af en halskæde. Den efterfølgende undersøgelse kunne ikke forklare, hvad manden var død af. En senere kulstof-14 datering angiver dødstidspunktet til år 475 før Kristi fødsel, d.v.s. tidlig jernalder.

Det sidste moselig i Borremose blev fundet i 1947. Det er også det moselig, der er blevet grundigst undersøgt. Liget, som var af en kvinde, blev fundet med ansigtet nedad. Hun ser ud til at have været svøbt i et 175x115cm stort uldtæppe, og en række huller i dette, folder heri samt en lædersnøre, har sandsynliggjort, at tæppet har udgjort en slags skørt.

Kvinden havde tilsyneladende fået en voldsom død. Blandt andet har et slag i hovedet forfra fuldstændigt knust underansigt, hage og kinder. Hovedbunden med håret var revet af og det meste af det lå ovenfor eller i forlængelse af hovedets rester. Et større stykke af hovedhuden med hår lå op mod halsen og den højre hånd. Denne voldsomme behandling af kvinden har været baggrund for teorier om, at hun var en utro kvinde.

Men I 1984 kunne retsmedicinere efter en nærmere undersøgelse af kvinden konkludere, at det ikke var muligt at afgøre om dødsårsagen var mord, selvmord, ulykke eller naturlig død. Man kunne heller ikke afgøre, om kvinden var død før hun blev lagt i mosens vand. Inden man nåede frem til denne konklusion, havde man undersøgt ansigtets bløddele for blødninger, samt om der var kommet blod ned i luftrøret. Undersøgelsen havde ikke vist spor af, at hun skulle have fået slagene i live.

Dronning Gunhild
"Dronning Gunhild". Stort billede

Det virker brutalt, at Tollundmanden og Ellingkvinden er blevet hængt, Grauballemanden har fået halsen skåret over, Borremosemanden er kvalt og Borremosekvinden har fået hovedet knust. Men det mærkelige er, at de alligevel er blevet behandlet omhyggeligt, efter at de er blevet dræbt. Tollundmanden er lagt, som om han sover, Ellingkvindens hofter og ben er svøbt ind i et lædertæppe eller en kappe.

Allerede i 1835 fandt man ved godset Haraldskær et moselig, som datiden troede var den norske vikingedronning Gunhild. Ifølge overleveringen ønskede dronning Gunhild at gifte sig med Harald Blåtand, men da hun var berygtet for at være både ondskabsfuld og trolddomskyndig, slog Harald Blåtands mænd hende ihjel, inden hun nåede til Jelling.

Senere naturvidenskabelige undersøgelser har vist, at liget var betydelig ældre - fra omkring 490 år før Kristus, så det kunne ikke være den norske dronning, der jo levede i vikingetiden langt senere. Det var i stedet for et unavngivent moselig som de andre.

Lindowmanden
Lindowmanden. Stort billede

I Nordtyskland har man også fundet moselig, blandt andet et kvindelig fra Windeby, men her har ny forskning vist, at hun sandsynligvis er død på normal vis. Hun er blot er blevet begravet et sted, hvor mosevand har gjort, at hun er blevet bevaret til vore dage.

I England har man også fundet moselig. Her er et relativt velbevaret lig af en mand der blev fundet i Lindow mose ved Manchester.

Sådan så han ud da man var færdig med at undersøge ham.

  Mere om andre moselig
Ellingkvinden

Ellingkvinden
Tollundmanden er ikke det eneste moselig, man har fundet i Bjældskovdal...

Grauballemanden
To år efter, at Tollundmanden var dukket frem, kom endnu et lig af en mand for dagen...


Her er nogle af de mest kendt moselig i Danmark fundet
Her er nogle af de mest kendt moselig i Danmark fundet.
Stort billede © Skalk

Kvinden fra Windeby, Tyskland
Kvinden fra Windeby, Tyskland Stort billede

Lindowmanden
Lindowmanden. Stort billede

Lindowmanden rekonstrueret
Ved hjælp af computerteknik har man rekonstrueret Lindowmandens ansigt til at skulle have set således ud. Stort billede


Om denne side | Sitemap | Besøg Tollundmanden | Kontakt os
© 2004 Silkeborg Bibliotek, Silkeborg Museum og Amtscentret for Undervisning, Århus Amt. Webredaktøren