Topmenu - include
Til forsiden English Version Til forsiden
Et lig dukker op Det nøgne lig Undersøgelser Tollundmandens tid Andre moselig Bøger og video Baggrund
Undersøgelser

Udgravning

Obduktion m.m.

Kulstof 14

Fingeraftryk

Maveindhold

Nyeste forskning

Konservering

 Forsiden Undersøgelser Konservering Bevaring i mosen

Hvorfor bevares moselig i årtusinder?

Klik for ekstra stort billede
Tollundmandens mose havde nogle ganske særlige egenskaber. Ekstra stort billede.
Flere illustrationer. © Niels Bach
Moseplanten Spagnum
Mosplanten Sphagnum. Stort billede
Mosegeologer ved Nationalmuseet fandt efter fundet af Tollundmanden ud af, at mosen, han havde ligget i, var syreholdig, hvilket sker i moser, der ligger nær ved salte have. Her foregår der en kemisk proces, som svarer til, at man lægger frugt i eddike, f.eks. agurker. De bliver syltede og kan holde sig, fordi bakterierne ikke kan trives i eddikesyren, som trænger ind i frugten.

Når de jyske moser er syreholdige, skyldes det, at der fra Vesterhavet blæser salt ind over landet. Saltet gør, at en speciel plante dominerer mosen. Det er spagnum, der har den egenskab, at den afgiver syre til vandet. Når spagnum rådner, dannes der mere syre - man kalder denne syre humussyre. Alt i alt bliver mosevandet næsten lige så surt som eddike. Nogle moser er så syreholdige, at de kalkholdige knogler i moselig helt er ætset væk, så kun huden og håret er tilbage.

I egne der ligger langt fra saltholdigt hav, er mosevandet derimod ofte kalkholdigt. Her kan bakterierne godt trives, og de lig, der bliver lagt ned her, mister i løbet af kort tid alle bløddele og ender som et rent skelet.

Lindowmanden lå i en syreholdig mose
Lindowmanden lå i en syre-
holdig mose. Stort billede
Senere har man fundet ud af, at hvis et moselig skal kunne bevares, må det lægges ned i mosen på en tid af året, hvor mosevandet er koldt, det vil sige + 4 grader eller derunder. Ellers kan man risikere, at de indvendige dele af liget rådner, inden den bevarende mosesyre er trængt helt ind i det. Når 4 grader er den kritiske temperatur, skyldes det, at bakterier bedst kan trives i temperaturer herover. Det er også derfor, at temperaturen i et køleskab ikke må være over 4 grader.

Moser i den østlige del af Danmark er kalkholdige, så hvis Tollundmanden var blevet lagt i en mose på Sjælland, ville vi kun have fundet skelettet af ham. De mennesker, der lagde Tollundmanden i mosen, har sikkert ikke vidst, at han derved ville blive bevaret.

I 1984 fandt man i England nær ved Manchester et velbevaret moselig - Lindowmanden, kalder man ham. Her ses han lige efter, at han var blevet fundet, og inden han blev konserveret.

  Se også
Mosen hvor Tollund-
manden lå

Bjældskovdal er et mose-
område ca. 10 km vest for Silkeborg...


  Video
Tollundmandens mose på video

Video Tollundmandens mose
53 sek. - Bredbånd

Video Tørvegravning i mosen
53 sek. - Bredbånd

 Flere videoklip
i forskellig hastighed. Se også teknisk hjælp til videoerne


Moselig i Danmark. Rød=moselig, blå=skeletter
Moselig i Danmark. Rød=moselig, blå=skeletter.
Stort billede © Skalk


Om denne side | Sitemap | Besøg Tollundmanden | Kontakt os
© 2004 Silkeborg Bibliotek, Silkeborg Museum og Amtscentret for Undervisning, Århus Amt. Webredaktøren