Topmenu - include
Til forsiden English Version Til forsiden
Et lig dukker op Det nøgne lig Undersøgelser Tollundmandens tid Andre moselig Bøger og video Baggrund
Det nøgne lig

Levealder

Datering

Udseende


 Forsiden Det nøgne lig Levealder

Hvor gammel blev Tollundmanden?

Røntgenfoto af Tollundmanden
Røntgenfoto af Tollundmanden
Stort billede
røntgenfotografier taget på Bispebjerg hospital kunne lægerne se Tollundmandens tænder. Tænderne fortæller os, hvor gammel han var, da han døde. Hans visdomstænder var brudt frem, det vil sige, at han var voksen.

Tænderne er vigtige, når man skal bedømme alderen på en person, man ellers ikke kender noget til. Det er sådan, at den første af de såkaldte mælketænder bryder frem, når man er 6-7 måneder gammel. Derefter kommer der en tand om måneden, så man har alle mælketænderne ved 2 års alderen. Når man er omkring 6 år bryder den første 6-årstand frem, og omtrent samtidig begynder man at tabe mælketænderne. De erstattes af blivende tænder, og de fleste af dem har man normalt, når man er 12 år. I løbet af de næste 10 år bryder de sidste tænder frem, nemlig visdomstænderne.

Udover tænderne er der også andre ting, der fortæller hvor gammel en person er: sammenvoksninger af kraniedele og af halebensknogler, gigt på brystben m.m. kan fortælle f.eks. en retsmediciner om en persons alder. Ud fra undersøgelser af disse ting kom man til det resultat, at Tollundmanden var omkring 30 år, da han blev hængt.

Vi må dog sige, at han var 30 år efter vore dages målestok. Men i jernalderen kan det godt have været tilfældet, at en mand på 30 ville virke ligesom en på 40 år i dag, fordi den biologiske ældning den gang nok er gået hurtigere. I mange udviklingslande - f.eks. Indien - er piger voksne og får børn, når de er 12 år. Til gengæld bliver de også "gamle" tidligere.

  Mere om Det nøgne lig
Hvornår døde han?

Hvornår døde han?
Der er foretaget flere kulstof-14 dateringer ...

Tollundmandens udseende
Tollundmanden er nok det mest velbevarede oldtidsmenneske...Om denne side | Sitemap | Besøg Tollundmanden | Kontakt os
© 2004 Silkeborg Bibliotek, Silkeborg Museum og Amtscentret for Undervisning, Århus Amt. Webredaktøren